Ce sa ne facem cu notele mari?

note-mariCred ca avem un sistem de invatamant totalmente defect in materie de notare a elevilor si a studentilor. Un sistem care nu promoveaza cunostintele, dar notele. Si de aici vine marea problema ce tine de pregatirea viitorilor specialisti la facultate.
Eu am fost un copil invatat sa invete si sa ia note mari. Si mereu am luat note mari si mereu am invatat, insa nu am invatat pentru a cunoasti, ci pentru a lua acele note mare. Seamana cu un paradox, asa este ? E mai mult decat un paradox, este trista realitate. Ideea este ca eu am buna memorie de scurta durata, de aceea imi este, relativ, usor sa invat pentru teste si examene, insa daca ma intrebi despre aceasta materie peste o luna, nu as mai cunoaste-o la fel de bine.

Astfel, eu am luat note mari peste tot. Am finalizat cu brio liceul, trecand la facultate. Si totul ar fi continuat in aceeasi directive, fara mari schimbari, pentru ca mi-a fost infiltrata de catre familie si societate o schema: daca inveti iti vei gasi un loc de munca si vei face bani. Pai, bine, acum mi-am dat seama de cateva lucruri :in primul rand, daca termini o facultate pe 10 asta nu iti asigura neaparat un loc de munca, in al doilea rand, nu se mai pune accent pe cunostinte, ci pe dezvoltarea abilitatilor si in al treilea rand, eu nu vreau sa termin facultatea si ma angajez cu 8 ore pe zi, sa stau la un birou.
Mi-am dat seama ca acea schema pe care o aveam dezvoltata, era una defecta, care nu-mi asigura viitorul si dezvoltarea pe care mi-o doresc eu. De aceea am inceput sa ma implic mult in activitati in afara facultatii, sa scriu si sa coordonez proiecte, sa fac voluntariat. Altfel spus sa-mi setez alte prioritati.

Vreau sa clarific o neintelegere a multor oameni : de ce cei care invata foarte bine la liceu/facultate reusesc mai putin in viata, decat cei care acorda mult mai putina atentie studiilor ? ». Cred ca as avea un raspuns la aceasta intrebare. Parerea mea este ca marea majoritate a elevilor/studentilor care invata mai putin isi dezvolta alte tehnici de gandire, o gandire alternativa, sa zic, ei sunt mult mai bine pregatiti pentru lumea mare decat altii. Nu vrea sa zic ca nu mai are sens un sistem de invatamant sau ca nu mai trebuie sa existe, ci doar ca trebuie regandit si redefinit, astfel incat sa puna accentul pe o pregatire reala si practica.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


© Studentisme.ro Blog