De ce apare cancerul pulmonar si cum se poate face o diagnosticare corecta?

Fumatorii care nu pot renunta la tigari si fumeaza ani intregi chiar si cateva pachete pe zi se pot trezi la un moment dat cu o forma de cancer foarte grava: cancer pulmonar. Cancerul pulmonar este foarte raspandit la nivel global, anual zeci de oameni mor din cauza lui si alte cateva sute sau mii ajung in spitale cu tratamente greu de suportat. In plamani ajung sa se dezvolte tumori maligne ale caror celule canceroase pot ajunge sa invadeze si inima, vasele de sange, coastele, la creier, in ficat, la oase.

Pe langa plamani tumorile afecteaza si bronhiile, alveolele pulmonare, ceea ce duce intr-un final la imposibilitate plamanilor de a mai asigura o respiratie normala. Cam toate cancerele care pornesc de la plamani sunt carcinoame derivate din celule epiteliale, ceea ce le face si mai periculoase. Diagnosticarea unui cancer pulmonar este posibila doar cand acesta este deja avansat, pentru ca la inceput boala nu are simptomatologie specifica. Tusea puternica si expectoratia de sange sunt primele semnale care ar trebui sa trimita pacientul la medicul specialist, alaturi de durerile toracice, de scaderea in greutate rapida, de lipsa apetitului, dar si de raguseala sau de imposibilitatea unei respiratii normale. Radiografia pulmonara, bronhoscopia, tomografia computerizata si punctia pleurala, ecografia, toate aceste sunt metode eficiente de identificare si diagnosticare precoce a acestui tip de cancer. Odata depistat cancerul pulmonar nu poate fi tratat definitiv, se pot face insa operatii de eliminare a tesuturilor canceroase, dar si chimioterapie citostatica.

Cand cancerul e prea grav se trateaza durerea, tusea, dispneea pentru a oferi pacientilor confort si simptome cat mai usor de suportat. Este important ca tratamentele sa fie aplicate in fazele de inceput ale bolii pentru sanse de supravietuire cat mai mari pe o perioada lunga de timp. Cancerul pulmonar are incindeta mai mica la cei care se lasa de fumat, dar tot va putea sa apara la un moment dat daca anii adunati sunt destul de multi pana cand a aparut renuntarea la viciu.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


© Studentisme.ro Blog