Gingivita in sarcina – variatii hormonale periculoase

gingivitaSarcina… o perioada atat de frumoasa in care fiecare zi aduce trairi si senzatii noi… Si cu toate astea, o perioada care lasa organismul femeilor expus multor probleme de sanatate. Printre acestea, aveam sa aflu ca se numara si gingivita, foarte frecventa in timpul sarcinii si desi ma temeam de tratamentul gingivitei am reusit sa scap mult mai usor decat credeam.

Cum a inceput. In primele luni de sarcina am constatat, dincolo de greturi si varsaturi, ameteli si un somn aproape patologic, si aparitia gingiilor umflate si rosii dar si sangerarea lor chiar si atunci cand mancam paine… Urma sa aflu la consultatia stomatologica, imperios necesara de altfel, ca sunt simptome gingivita si ca daca nu urmez un tratament gingivita, in scurt timp s-ar putea sa ma confrunt si cu altele, la fel de neplacute, cum ar fi halena, sau chiar agravarea catre parodontoza.

Toate ca toate, dar cum am ajuns sa am simptome gingivita, stiind ca igiena mea orala a fost mereu corecta? Ei bine, am aflat ca ceea ce aveam eu nu avea legatura cu gama de cauze gingivita intalnita in mod obisnuit, ci este de fapt o gingivita de sarcina.
Gingivita de sarcina se mai numeste gingivita hormonala sau gingivita hipertrofica localizata. Singurele cauze gingivita pentru aceasta afectiune sunt variatiile hormonale din perioada sarcinii, mai exact nivelul de progesteron care creste foarte mult si are ca efect scaderea rezistentei la infectii a tesuturilor din zona gingiei si in consecinta proliferarea bacteriilor. Se manifesta prin aparitia de umflaturi rosii localizate si sangerari de asemenea si poate afecta unul sau mai multi dinti.

Pentru ca stiam ca tratamentele stomatologice in timpul sarcinii sunt de evitat, nici nu ma gandeam ca ar putea exista un tratament gingivita care sa ma ajute sa rezolv problema aparuta si in acelasi timp sa ma ajute pe mai departe sa am gingii sanatoase pe toata durata sarcinii si chiar in perioada de dupa nastere.

Dar gratie medicilor de la Clinica Trident, am inteles ca toate acestea sunt posibile, si fara eforturi prea mari. E important sa realizam cu ajutor de specialitate si explicatii profesioniste ca o gingivita veche se poate agrava serios in timpul sarcinii, si de asemenea, o gingivita aparuta in perioada sarcinii lasata sa evolueze poate si ea sa aiba efecte pe termen lung.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


© Studentisme.ro Blog