Interventia chirurgicala in sindromul de canal carpian

canal-carpien-operatieAmorteala si furnicaturi la nivelul mainii si al degetelor, durere, senzatie de mana slaba si de lipsa de putere… sunt simptome foarte des intalnite si ele au cel mai adesea legatura cu sindromul de canal carpian, o afectiune a nervului median situat la nivelul articulatiei pumnului. In timp, daca simptomele persista, se poate ajunge si la tratarea sindromului de canal carpian prin chirurgie.

Nervul median plus doua tendoane trec din antebrat catre mana printr-un spatiu mic numit canal carpian. Nervul median controleaza miscarea si simturile din degetul mare si urmatoarele trei degete, fara degetul mic. Presiunea asupra nervului median, cauzata de o inflamatie, duce la aparitia sindromului de canal carpian. Inflamatia poate fi provocata de orice atrage ingustarea canalului carpian, incluzand aici hipotiroidismul, artrita reumatoida si diabetul, miscari repetitive pe o perioada indelungata de timp, retentia de apa in sarcina, luxatii sau fracturi, etc.

In afara de simptomele tipice de amorteala si furnicaturi si slabiciune la nivelul degetelor si al mainii exista si persoane care acuza dureri pana la cot. Cel mai simplu mod de a va da seama daca problema cu amortelile este cauzata de sindromul de canal carpian este daca amorteala implica si degetul mic. Daca degetul mic este in regula si aveti celelalte senzatii doar in primele patru degete este o indicatie clara catre acest sindrom, pentru ca degetul mic este contolat de un alt nerv.

Simptomele apar in prima instanta noaptea, in general, si la inceput e foarte posibil sa scapati de senzatie doar scuturand mana. Pentru simptomele usoare se poate ca medicul sa recomande suspendarea activitatilor care conduc la paritia amortelii si durerii si mai mult repaus pentru incheietura cu probleme, aplicarea de gheata local, medicatia anti-inflamatorie care sa re reduca inflamatia si sa amelioreze durerea.
Interventia chirurgicala este o optiune la care in general se apeleaza doar atunci cand simtomele sunt atat de grave incat nu se mai poate lucra sau folosi mana afectata, nici chiar dupa alte tratamente. Este recomandabil ca intotdeauna sa faceti alegerea dupa o consultatie de specialitate si alegand o clinica si un medic de exceptie, cu experienta si daruire, asa cum veti avea parte cu echipa de la Clinica Zetta.

Operatia de canal carpian inseamna sectionarea ligamentului care formeaza acoperisul tunelului carpian, astfel incat diametrul canalului sa creasca si nervul sa se decomprime. Efectele pot fi imediate sau pot aparea in timp, si de asemenea este nevoie de timp pentru ca mana sa isi recapete puterea dinainte de instalarea afectiunii.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


© Studentisme.ro Blog