Pieptul de pui – informatii nutritionale si beneficii

Pieptul de pui la gratar este un preparat esential in multe diete care se incadreaza intr-un stil de viata sanatos. El este o bogata sursa de proteine, fiind totodata o carne slaba. Calculul numarului de calorii ale unui piept de pui este greu de realizat, el fiind direct conditionat de ingredinetele folosite pentru preparare.

Informatii nutritionale
O portie de 100 de grame de piept de pui dezosat si fara piele contine:
102 calorii;
2 g grasime;
46 mg sodiu;
0 g carbohidrati;
0g fibre;
0 g zaharuri;
19 g proteine.

Beneficiile pentru sanatate ale pieptului de pui
Pieptul de pui este o buna sursa de proteine, este sarac in grasimi, sodiu si carbohidrati. In plus, pieptul de pui este versatil si usor de incorporat intr-o dieta sanatoasa. Proteina ajuta corpul sa mentina masa musculara si, in combinatie cu exercitii fizice, chiar construieste si creste masa musculara.
De asemenea, pieptul de pui este o sursa foarte buna de:
Seleniu – un antioxidant care reduce riscul anumitor forme de cancer, protejeaza impotriva bolilor de inima, previne declinul mental, este important pentru sanatatea tiroidei, amelioreaza simptomele astmului, etc.
Fosfor – ajuta la intarirea oaselor si a dintilor, filtreaza toxinele din rinichi, gestioneaza modul in care organismul stocheaza si foloseste energia, intretine si repara tesutul si celulele.
Vitamina B6 – imbunatateste starea de spirit si reduce simptomele depresiei, promoveaza sanatatea creierului si reduce riscul de Alzheimer, previne si trateaza anemia prin sporirea productiei de hemoglobina, amelioreaza starile de greata din timpul sarcinii, previne infundarea arterelor si reduce riscul bolilor de inima, etc.
Niacina – scade colesterolul rau si il creste pe cel bun, scade trigliceridele, ajuta la prevenirea bolilor de inima, ajuta la tratarea diabetului, imbuinatateste functiile congnitive, infrumuseteaza pielea, amelioreaza artrita, etc.

Alegerea si gatirea pieptului de pui
Pieptul de pui se poate cumpara gata portionat pentru a fi utilizat, vrac, proaspat sau inghetat. Este recomandat sa verifici intotdeauna eticheta pentru a afla informatiile nutritionale si termenul de valabilitate.
Cand gatesti carne de pui, pengru siguranta, asigura-te ca ai atins temperatura interna corespunzatoare. Astfel, pieptul de pui dezosat ar trebui sa atinga o temperatura interna de 77 grade Celsius, iar pieptul de pui cu os ar trebui sa ajunga la 82 de grade Celsius. Totodata, asigura-te ca ai curatat foarte bine toate suprafetele care au intat in contact cu carnea cruda de pui.
Carnea de pui trebuie pastrata la frigider, ea putand fi congelata maxim noua luni.

Modalitati sanatoase de a gati pieptul de pui
Modul in care prepari pieptul de pui poate adauga sute de calorii in farfuria ta. Fierberea sau punerea pe gratar sunt, in general, cele mai sanatoase metode de preparare. Daca ai ales sa pregatesti un piept de pui la gratar, ia in considerare si o salata verde sau o garnitura de legume coapte.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


© Studentisme.ro Blog