Student de provincie, caut o cladire mare pe care scrie „Universitate”

Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma gandesc la vremea studentiei mele, imi tresalta si acum inima de bucurie ca a trecut cu bine. Sa fii student de provincie la o universitate de stat dintr-un oras mare, sa spunem Iasi, la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iasi, e o aventura in sine, zi de zi. Prima data, te lovesti de accent, asta daca vii din alta zona decat Moldova. Si sunt multi, foarte multi studenti, care vin chiar si din orasele din vestul tarii sa studieze la a doua cea mai buna universitate din tara. Barabule, papusoi, harbuz, gorgoaze, chetroi, dugheana, chisleag, sinsi dejiti di la mini nu prea inseamna nimic pentru bietul student de provincie de prin zona Munteniei sau Ardealului.

Dupa ce ai descifrat cu ajutorul unui coleg moldovean ce vrei sa cumperi de la piata, dai de alta problema. Locul unde vei studia cinci ani. Universitatile sunt, in general, in centrul oraselor, sau, ma rog, aproape de centrul oraselor. La Iasi, Universitatea e foarte aproape de centrul orasului, pe un bulevard, in apropierea celebrului Copou, deci n-ai cum sa o ratezi, nu? Ei bine, gresit, o poti rata cu gratie daca esti directionat prost de vreun moldovean mai abtiguit. Cum Iasul are foarte multe zone unde e usor sa te pierzi printre stradute si strazi intortocheate, o simpla directie data gresit te duce la pierzanie si la intarzierea la prima ta ora de student.

Si mai e ceva. Pe vremuri, cand studentii de la Litere, in special, invatau si in odiosul corp E de la Fundatie, de langa Rapa Galbena, nimeni nu stia exact cum se ajunge la el din simplul motiv ca nu prea iti spunea nimic ca acolo e un loc unde pot invata studenti. Cladire veche si aproape de prabusire, corpul E era un adevarat bastion-mai e si azi, dar, din fericire, nu se mai fac ore acolo – unde nu aveai cum sa scrii frumos pentru ca iarna iti trebuiau manusi, iar vara te sufocai de caldura.

Greu, dar dadeai si de corpul E, insa trebuia sa revii in corpul A al Universitatii, sau in P-uri, amfiteatre din corpul B, sau aveai ore in corpul G, sau O, sau B… Asa ca in cap ti se facea o adevarata tocana. Cand dadeai si de B, si de G, si de O, nu nimereai salile, in cazul corpului B si A mai ales, care sunt adevarate labirinturi. Din proprie experienta va spun, in corpul A, am cautat o sala de la Matematica timp de 90 de minute si n-am gasit-o, dar m-am invartit si m-am pierdut serios prin Universitate. Nimeni nu stia unde e sala, desi erau profesori de la Matematica pe care-i intrebam. Dupa 90 de minute, o singura usa care era deschisa pe un hol lung, foarte lung, s-a inchis. Atunci am descoperit sala respectiva, numele ei scris mare pe usa. Noroc ca era inca devreme, altfel, o ora de curs era pierduta si un examen picat la sigur…

FacebookGoogle+Twitter

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


© Studentisme.ro Blog