Tineri si cariera

Toti tinerii au o problema ce tine de orientarea in cariera si oportunitatile de dezvoltare profesionala. In pofida tuturor programelor implementate de guvern sau de alte organizatii nonguvernamentale, problema ramane nerezolvata si la absolvirea liceului sau a facultatii nu stiu in ce directie a parcursului profesional sa se orienteze. Parerea mea este ca marea majoritate a programelor destinate sustinerii tinerilor in acest sens, nu au ales grupul tinta potrivit. Probabil, cea mai buna perioada pentru a incepe o adevarata campanie de orientare in cariera a tinerilor este perioada studiilor liceale. De ce ? Pentru ca atunci este timpul potrivit pentru a se gandi la facultatea pe care vor sa o urmeze, la profesia pe care ar vrea sa o imbratiseze.

Ultimul an de liceu si scurta pauza intre liceu si universitate nu este de ajuns pentru ghidarea calitativa a tinerilor in vederea orientarii lor profesionale. Atunci ei sunt prea stresati cu examenele, cu finalizarea studiilor liceale, au emotia finalizarii unei etape din viata lor, de aceea atentia lor se indreapta abia in ultimul moment spre cee ace si-ar dori sa faca pe viitor.

Tocmai de la aceasta problema au inceput un proiect destinat elevilor, doi colegi de-ai mei de facultate, studenti in Stiintele Comunicarii. Ei au initiat un proiect de orienatare in cariera a absolventilor de liceu, cu diverse materiale informative (afise, fluturasi, brosuri) si workshop-uri pentru participanti. In special mi s-au parut interesante aceste workshop-uri care au fost tinute de catre actualii studenti de la facultate. Acestia au pregatit activitati foarte faine pentru elevi, au discutat, au ras, le-au povestit despre viata reala de student, despre provocarile si oportunitatile pe care le vor intalni.

Ma gandeam, in acest context, cat de putin este facilitata interactiunea dintre elevi si studenti si cat de superficiale sunt programele de orientare in cariera care ofera prea multa teorie si prea putina parte practica, prea putine testimoniale ale celor care au trecut prin experiente relevante si care au ceva util de spus tinerilor.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


© Studentisme.ro Blog